Miksi pitäisi olla yksiavioinen?

Mihinkään yksityiselämäni valintaan eivät kaverit ole ottaneet niin voimakkaasti kantaa, kuin siihen, että sallimme miehen kanssa toisillemme seikkailut. Osassa ihmisistä asia herättää jopa vastarintaa.

Ajatus siitä, ettei parisuhde olisi yksiavioinen on monelle mahdoton. Minusta on outoa, ettei yksiavioisuutta kyseenalaisteta enempää. Syrjähyppyjen määrästä päätellen aika montaa houkuttaa joskus seksi muiden kanssa. Ärsyttävän Osmo Kontulan Finsex- tutkimuksen mukaan seksiä on entistä vähemmän. Eikä yksiavioisuus näytä erityisen hyvin suojaavan avioeroilta. En jaksa tähän nyt kaivaa erotilastoja, mutta havainnointi helsinkiläisen tarhan eteisessä osoittaa,  että noin joka kuudennen päiväkoti-ikäisen lapsen vanhemmat ovat laittaneet lusikat jakoon.

Tutkijoilla, mm. tämä mahtava Ethel Perel, on kiintoisa teoria yksiavioisuuden (moraalisesta) tärkeydestä. Se on nykyään ainoa asia, joka sääntelee vakavaa parisuhdetta. Enää ei tarvitse odottaa avioon saadakseen seksiä, ei ole pakko edes mennä naimisiin, ei tarvitse hankkia lapsia.. Kun ainoa normi on yksiavioisuus, siihen tartutaan sitäkin suuremmalla vimmalla.

Asennetutkimusten mukaan syrjähypyt tuomitaan 2000-luvulla entistä jyrkemmin. Toivon, että se lopetettaisiin. Kun syrjähyppyjä kerran tapahtuu, niin ne kannattaisi ottaa iisimmin. Se olisi petetyksitulleellekin helpompaa. Nykyinen puheenparsihan on, että uskottomuus aiheuttaa petetylle syvän, traumaattisen kriisin. Aiheesta kirjoitettu kirja revittelee tällä traumalla jo nimessään: Revitty sydän. Voiko uskottomuudesta toipua? Pelkkä kirjan nimeäminen antaa ymmärtää, että tuskinpa vain.

Mitä, jos hyväksytään, että helposti jopa puolissa kaikista ihmisisuhteissa jompi kumpi pyörähtää joskus vieraassa sängyssä. Sellaista sattuu. Siitä tuskin tunnelma aamupöydässä kohoaa, mutta onko random-pano pikkujoulujen jatkoilla oikeasti trauman väärti?

Hyvää pohdintaa uskottomuuden tabusta tässä 1843-jutussa.

3 kommenttia artikkeliin ”Miksi pitäisi olla yksiavioinen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s