Onko seksi kotityö?

”Pitämällä huolen että sitä [seksiä] on kerran viikossa vuoden ympäri, halutti tai ei. Katsomme sen yhdeksi kotitöistä, josta vaan pitää huolehtia, vaikka stressaisi, väsyttäisi etc.” Tällaisen neuvon pitkän suhteen seksielämään antaa parisuhteessa 5-10 vuotta ollut masokist.. ei kun siis nainen. Hänen tarinansa on yksi monista, joka on päätynyt Osmo Kontulan ja Maaret Kallion kirjan Happy End. Luin sen, koska halusin tietää, miten pitkät ja onnelliset parisuhteet toimivat.

En kyllä luettuanikaan tiedä. En voi tajuta, että joku haluaa niiden kaikkien muiden kotitöiden lisäksi vielä pakkopanna puolison kanssa kerran viikossa. Eikö seksin tarkoitus ole olla kivaa?

En ole ikinä oikeasti nauttinut seksistä, johon olen nihkeästi ryhtynyt. Se on voinut olla kivampaa kun pelkäsin, mutta silti fiilis muistuttaa sitä, kun saa vietyä pulkan vintille juhannusviikolla ”reipas minä, tulipa tehtyä kaiken vetkuttelun jälkeen”.

Kontulan teesi on, että vähäinen seksi vaikuttaa kielteisesti parisuhteiden hyvinvointiin. Jos seksiä ei ole lähes koskaan, kynnys siihen nousee turhan korkeaksi. Viikkoseksi estänee sen.

Mutta silti. Olen ankea pihtari, mutta minusta ajatus vastahakoisesti seksiin ryhtymisestä on kaamea. Ruumiillinen itsemääräämisoikeus on pyhä asia.

Siksi Hesarin mielipidekirjoitus aiheesta vähän aikaa sitten puhutteli. Siinä kirjoittaja, tutkija Maiju Parviainen, ihmetteli, että miksi seksuaalisesti epäsuhtaisissa parisuhteissa vastuu laitetaan vähemmän haluavalle. Hänen oletetaan pihtaamalla kontrolloivan puolisoaan.

”Monelta seksologilta tuntuukin unohtuvan, mitä seksuaalisen halun puute oikeastaan tarkoittaa. Se tarkoittaa, ettei halua seksiä kumppaninsa kanssa. Sen sijaan se ei tarkoita sitä, että tietoisesti kiusaa ja alistaa kumppaniaan kieltäytymällä seksistä. Ihmisillä on oikeus haluta seksiä ja kokea nautintoa, mutta kaikilla tulee olla oikeus olla haluamatta seksiä. Seksologien kannattaisi ottaa huomioon, että seksuaalioikeuksien toteutuminen ei tarkoita vain sitä, että ihmisellä on elämässään seksiä ja nautintoa.

Seksuaalioikeuksilla pyritään nimittäin takaamaan myös oikeus itsemääräämiseen ja keholliseen koskemattomuuteen sekä vapaus valita itselleen mieluinen seksikumppani. Nämä oikeudet koskevat myös parisuhteessa eläviä ihmisiä.”

En voisi olla enempää samaa mieltä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Onko seksi kotityö?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s